Despedim Orienta’t 2016

Després de 16 anys fent fires d’orientació educativa, es un orgull poder despedir una nova edició, amb la sensació del treball ben fet, i el més important, el agraïment a tots els municipis que enguany han confiat en la nostra tasca, per col·laborar amb els centres docents i els seus orientadors… Pobles com Alginet, Almassora, Alzira, Benetússer, Catarroja, Dénia, Moncada, Puçol, Sueca,  Tavernes Blanques, Teulada i Xábia!! De nou, gràcies a tots i totes!! I enguany, ens despedim de la Fira Orienta’t, amb una entrevista a l’equip d’orientadores, Irene, Montse i Alba, representades en aquest cas per Alba, la coordinadora! Com no, a vosaltres també…Gràcies!

orientadores

 

Hola, Alba, bon dia…. En primer lloc, moltes gràcies per la tasca que haveu portat a terme durant estos 4 últims mesos, informant i orientant a mes de 4000 joves de diferents municipis al llarg de la Comunitat Valenciana, en tots aquells dubtes que pogueren tindre al voltant del seu futur educatiu i laboral.

Com has vist la realitat de la joventut pel que al coneixement del sistema educatiu es refereix?

Com que ens trobem en una època de canvis al govern i en la llei educativa, em pogut observar que tant la joventut que ens ha visitat com el professorat i les mateixes famílies tenen un elevat desconeixement respecte al sistema educatiu actual que tenim al nostre país.

Creus que la joventut te suficients recursos per a poder triar les opcions mes “adequades” per al seu futur?

Baix el nostre punt de vista, l’alumnat no te els suficients recursos per poder conèixer totes les opcions a nivell educatiu que tenen, i moltes vegades sols se’ls mostra una via per poder seguir, quant a dia d’avui tenen la sort de tindre diferents camins per a estudiar el que realment els agrada i motiva.

Penses que estes fires Orienta’t, contribueixen a ajudar als joves en les seues decisions?

Pensem que aquestes fires són totalment necessàries, ja que estan enfocades com a una activitat que complementa la feina dels orientadors i orientadores dels centres educatius. Disposem de diversa informació i els mostren tot el ventall de possibilitats que tenen per seguir estudiant allò que desitgen, quines poden ser les vies d’accés i segons el que ens plantegen els ajudem a fer el recorregut per arribar fins on volen.

Com has vist la participació dels grups a la Fira? És un reflex de l’augment de la participació de la joventut a la societat?

Els joves de avui en dia tenen molts dubtes, posat que com tots, observem diàriament els canvis que estem sofrint la societat a nivell de la inestabilitat i els canvis de lleis, sobretot a nivell educatiu, per lo tant els joves han participat de forma activa, intentant resoldre tots aquells dubtes que els impedeixen poder saber elegir el camí adequat per seguir estudiant. Es nota que participen més a la societat, però també em observat una gran desmotivació.

Penses que els municipis s’han involucrat en aquest projecte??

Pensem que més municipis es deurien haver involucrat, donat que és un benefici per als centre educatius i tot l’alumnat que participa en aquestes fires d’orientació.

També destacar que els municipis que han participat han estat pendent en tot moment de que tot funcionarà correctament, i ens alegra veure l’elevat interès en l’educació dels seus joves.

Quina és la sensació que li queda a un grup d’orientadores com vosaltres, quan “trobeu” allò que està buscant l’estudiant?

La sensació que sentim quant veiem que em ajudat a un alumne o alumna que ve desmotivat completament o desorientat és una gran satisfacció, sobretot perquè a banda de fer la feina d’orientadores en moltes ocasions em tingut que treballar amb l’alumnat la motivació, sobretot en alumnes que es senten etiquetats negativament i pensen que no serviran per a res en la vida, o que no hi ha res que se’ls done bé. Pensem que són edats molt difícils i que de vegades que en aquestos cursos no tingues resultats brillants a l’escola no implica que no pugues estudiar una carrera universitària en un futur. Per a nosaltres les etiquetes són un mal vici que moltes voltes utilitzem sense saber ni pensar les conseqüències que poden tindre en l’altra persona.

Penses que els pares i mares estan implicats en l’educació dels seus fills i filles?

Pel que em pogut observat a les fires d’orientació la família no esta del tot implicada respecte al interès per conèixer les possibilitats que tenen els seus fills o filles, donat que  a les xerrades o portes obertes ha assistit poca gent, quant aquest a banda de ser un bon recurs per a l’alumnat i professorat, també ho és per a mares i pares.

I per últim… que li recomanes, així de primera ma, i a cor descobert, a la joventut de hui en dia, per que al seu futur educatiu es referix?

Nosaltres des de la nostra experiència acadèmica i com a pedagogues, recomanem a la joventut d’avui en dia que no es tanquen les portes als estudis, que potser la ESO no els agrade, o potser no siguen els alumnes més brillants al institut, però tot això canvia en el moment que estudies el que realment t’agrada i et motiva, així que sols em de passar uns anys estudiant allò que no ens agrada o ompli del tot, per poder arribar a aconseguir els estudis que ens faran arribar a treballar del que volem, perquè treballar d’allò que t’agrada és el millor treball.  També, que no trien el que estudiar pel que està de moda o te més eixida a dia d’avui, perquè tot canvia i el que hui te eixida potser demà no tinga tanta, per lo tant sempre els proposem que miren cap al futur i pensen on es veuen realment treballant, però no sols treballant si no agust, motivats, feliços… I sobretot que lluiten per allò que volen!

 

Moltes gràcies i fins l’any que ve!!

 

Puede que te interese